Csütörtökön ünnepélyes keretek között átadtuk felújított épületünket, melyben több mint harmincöt diáknak kedvezményesen biztosítunk bentlakást, valamint szerteágazó szakmai továbbképzést.

Idei tanévtől kezdve, köszönhetően a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel kötött együttműködésnek, új épületben kezdhettünk meg munkánkat. Egy korszerű, frissen felújított, a modern kor elvárásainak berendezett és felszerelt épületben indítottuk egyetemista programunk immár második évfolyamát, valamint idéntől már bentlakásunk is üzemel, ahol több mint harmincöt diák lakik.

Az épületátadóval egybekötött tanévnyitón évnyitón a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Csűry István igei köszöntővel szolgált, Dániel könyve II. részének 47. versét idézte („Dánielnek pedig azt mondta a király: valóban az istenetek az istenek istene, a királyok ura és a titkok feltárója, ezért tudtad feltárni te ezt a titkot”). Kijelentette: amikor egy szakkollégium elindítja a maga munkáját, és az anyaszentegyház mellé áll, ez azt jelenti, hogy mindenki tudtára akarják adni, hogy Istennél van a megoldás – ezért tudunk előre lépni és fejlődni.

A rendezvényen Böcskei László római katolikus püspököt helyettesítő Kovács F. Zsolt váradújvárosi plébános köszöntötte az egybegyűlteket és kívánt eredményes esztendőt mind a kollégiumi hallgatóknak, mind az előadóiknak.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese szerint, ha boldogulni akarunk és jövőt építeni, akkor a közösségépítésnek nincs alternatívája. Hangsúlyozta, az egyetemek mellett a szakkollégiumok rendkívül fontos intézmények, a nyugati egyetemeken az szakkollégiumok hagyománya is legalább annyira fontos, mint az egyetemé, mert utóbbin az ember tudást szerez, tudományos műveltségre tesz szert, de a szakkollégiumok mélyítik el ezt a tudást és ami még fontosabb: közösséget építenek. A szakkollégistákat arra kérte, hogy olvassanak sokat. Szépirodalmat, filozófiát, történelmet, sok-sok olyan szöveget, amely új világokba vezeti el őket. Az olvasásról és a kritikai szemléletről sose mondjanak le, ne higgyék azt, hogy 160 karakterrel leírható a világ, hogy 160 karakterrel elmesélhető az ember története az egyiptomiaktól vagy görögöktől kezdve az első tudományos műhelyeket kiépítő középkori egyházakig. „A világ több a világhálónál, egy szakkollégium pedig több egy épületnél, mert nemcsak a tudás elsajátításának, de a közösségek építésének is helyszíne. Kívánok a Collegium Varadinumnak hosszú és pezsgő tudományos életet, sok lakót és erős közösséget!” – fogalmazott.

Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja hangsúlyozta: a magyar kormány az elkezdett beruházásait végigviszi, és a stratégiai célkitűzéseit soha sem adja fel, bármennyire nehéz is a helyzet. Ezen célok zászlóshajói pedig az oktatás és a magyar történelmi egyházakkal való együttműködés. Meglátásában a szakkollégium alkotó környezetet teremt a megismeréshez, a működése pedig egyaránt szól a történelemről, a jövőépítésről, az identitásunk megőrzéséről és a kultúráról, melyek nem kötődnek határokhoz, hiszen „a fejünkben, a lelkünkben és a szívünkben léteznek”.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke azt kérte a szakkollégistáktól: legyen számukra ez az épület egy olyan hely, ahol megfelelő módon fel tudnak töltekezni, és egyfajta váradi szellemiséggel gazdagodnak. Legyenek bátrak, reagáljanak dolgokra, ne féljenek kérdéseket feltenni és ne csüggedjenek, ha esetleg valamire nem találják meg a választ. Legyenek mindig tisztában azzal is, hogy mit mondanak és szolidarizáljanak egymással.

A felszólalók között volt még Pálfi József, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektora, illetve Horváth László, a magyarországi Eötvös Collegium vezetője is, mind a ketten üdvözölte a Collegium Varadinum kezdeményezését, majd pedig Nagy Mihály Zoltán történész, egyetemi tanár biztatta a hallgatóságot. Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közigazgatási ügyekért felelős tanácsosa közölte, ő maga is ebbe az épületbe járt középiskolába és nagy örömmel tölti el, hogy miután jó pár évig üresen állt az ingatlan, ismét sikerült a diákok szolgálatába, tehát eredeti rendeltetésének visszaadni az emeletes, példásan felújított központi ingatlant.

Ünnepségünkön fellépett a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai (Bacsó Ágnes, Szakács Panna, Simó Fanni) és fuvolatanára, Mircescu Georgiana, valamint Pácsi Árpád szakkollégista, a PKE hallgatója, végül pedig állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult átadónk.