A nagyváradi Collegium Varadinum szakkollégium immár hagyományt teremtve, harmadik ünnepi alkalommal, nyitotta meg új tanévét.A megnyitó esemény keretében, köszöntő beszédek hangoztak el amelyeket a nagyváradi Művészti Líceum diákjainak zenei előadásaik egészítette ki. A rendezvényt egy bulival zárták a szakkollégisták.

Az ünnepi megnyitón először, Bogdán János Szabolcs, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke mondta el igei köszöntőjét, aki arra kérte a diákokat, hogy bátran vállalják fel a kersztény értékeket, és ne az határozza meg az életüket, hogy mit akarnak a sötétséget pártolók.  Szabó Ödön, parlamenti képviselő, beszédében arra hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy nem mindig a könnyen megszerzhető tudás az, ami a későbbiekben is elég lehet.

Tőtős Áron, a Collegium Varadinum elnöke, elárulta, hogy az idei évben többszöri túljelentkezés nyomán választották ki az Egyetemista Programba felvételt nyert 27 szakkollégistát, és idén ősszel már több mint 60 hallgató kezdi meg tanulmányait a Collegium Varadinumban. Ezzel párhuzamosan a bentlakó szakkollégisták száma is elérte a maximum létszámot. Az eddigi szakmai programokat kibővítették, így idén 12 kurzus közül választhatnak a tanulók, és trénerekkel közösen egy három éven át tartó, egymásra épülő képzési programot dolgoztak ki, amely az önismerettől egészen a munkahelyen való integrációig nyújt széleskörű tudást. Idén is meghírdetik a Tudományos Diákköri Konferenciát, ahogyan a havi rendszerességgel jelentkező Varadinum Talks névre keresztelt előadás-sorozatot is, amely mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható. Új elemként Mentorprogramot hoztak létre, amely diák- és szakmai mentorálásból áll, illetve Workshop napokat, amelyek intenzív mesterkurzusnak is beillenek.

Továbbá beszédével köszöntötte a hallgatóságot, Vadász Márton, a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiumának elnökségi tagja, a szakkollégisták részéről pedig, Szentkirályi Boglárka köszöntötte az új diákokat. A Művészti Líceum két tanulója: Füzesi Sára, (felkészítő tanára Mirceasci Georgiana), és Kocsán Dávid (felkészítője: Ichim beáta) emelte az est színvonalát. A köszöntő beszédeket követve, dr. Kádár Magor, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanára, kommunikációs szakértője tartott előadást, Hírek Fake-telenül címmel.

 

      

Hunyadi Renáta