Első előadó Szabó Georgeta volt a Cătunul Verde Egyesület elnöke volt, akinek témája az „Emberkereskedelem a mindennapokban” volt. Előadását interaktívan egyből egy játékkal indította, ahol az önként jelentkező egy-egy cédulát kaptak, amelyeknek mindegyikére egy szerepkör volt ráírva. Az előadó ezután mindenkit egy sorba állított és kijelentéseket olvasott fel és az léphetett előre, akire ez a kijelentés igaz volt. A játékkal itt az próbálta Szabó szemléltetni, hogy mennyire távol állhatnak egymástól egyes társadalmi rétegek és mennyire különbözőek azok lehetőségeik és megítélésük. A játék után az előadó egy tartalmas, interaktív előadást tartott az emberkereskedelemről, pontosabban a prostitúció helyzetéről Romániában és térségünkben. A jelenlévők, ha lehet így fogalmazni betekintést nyerhettek ebbe a világba és közegbe, hogy mennyire sanyarú sorsuk van ezeknek a lányoknak sokszor és hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak.

A harmadik modul következő előadója Szabó Georgeta után, a Bonitas Oktatási Központ pedagógusa Paniti Helga volt. Előadásában ismertette egyesületük tevékenységét Oláh Andrea elnöknő közreműködésével, majd a rövid ismertető után egy interaktív inkább beszélgetésre invitálta a fiatalokat. A beszélgetés során olyan témák merültek fel, mint például mozgáskorlátozott vagy szellemileg sérült gyerekek beilleszkedése a társadalomba, a szülők megpróbáltatásai és küzdelmei az előbb említett gyerekek ellátásával kapcsolatban és hasonló vitaindító vagy gondolatébresztő témák merültek fel a panelbeszélgetések során. Végezetül, ezek után egy telefonos beszélgetés részesei lehettek a résztvevők. Paniti Helga egy tanítványát és annak édesanyját hívta fel, hogy tartson egy rövid beszámolót és válaszoljon pár kérdésre az életükkel kapcsolatban és hogy min mennek keresztül nap, mint nap. A telefonos beszélgetés során a hallgatóság első kézből tudhatta meg, hogy milyen élete van egy sérült fiatalnak és hogy milyen megpróbáltatásokon mennek keresztül a család. A beszélgetés végén pedig Paniti kiemelte, hogy annak ellenére, hogy ezek az emberek, családok megannyi megpróbáltatásokon mennek keresztül, mégis pozitívan állnak az élethez és ez az, ami örömet ad nekik és adhat mindannyiunknak.

Zárásképp pedig Tőtős Áron, a szakkollégium elnöke megköszönte az előadók tartalmas és interaktív előadását, majd kiemelte, hogy a most szombati előadás célja és lényege a gondolatébresztés volt, hogy egy kicsit elgondolkodjunk ilyen és ehhez hasonló szociális kérdéseken, eseteken. Végezetül kiemelte, hogy jövő hét szombaton kerül sor az Akadémia utolsó moduljára, amely a közösségi oldalak, álhírek és tartalomgyártás témájával fog foglalkozni.