Az októbertől újra elinduló tehetséggondozó programjába és kollégiumi bentlakásába várja a nagyváradi egyetemistákat a Collegium Varadinum szakkollégium. A programba felvételt nyert hallgatók a 2022-2023-as tanévtől már egy modern, felújított a mai kor kívánalmainak megfelelően felszerelt kollégiumi épületben lakhatnak és tanulhatnak.

A tavalyi évben elindított egyetemista program mintájára kívánja folytatni a Collegium Varadinum szakkollégium a tehetséges és ambiciózus fiatalok támogatását. A díjmentes, interdiszciplináris képzések keretén belül a hallgatóknak lehetőségük nyílik részt venni interaktív kurzusokon, elismert hazai és külföldi előadók által tartott előadásokon, mentorprogramon, különböző műhelymunkákon egyaránt. A tehetséggondozó programon keresztül a hallgatók gyarapíthatják tudásukat, de szakmai előmenetelükhöz is jelentős mértékben hozzájárul az egyetemista program. Mindezeken túlmenően lehetőségük nyílik olyan szabadidős tevékenységekben is részt venni, mint a tanulmányutak és kirándulások, amelyek révén egy értékalkotó és időtálló közösségi háló jön létre, amelyre a szakkollégium elvégzését követően is lehet számítani.

Lakhatást is biztosítanak a kollégiumban

Az idei évtől kezdve a programba felvételiző diákoknak Nagyvárad központjában (Mihai Viteazul/Zárda utca 3. sz.) bentlakást is biztosítanak, amely 390 lejes havi áron vehető igénybe.

A frissen felújított és a mai kor kívánalmainak megfelelően felszerelt épület több mint 60 egyetemista számára biztosít lakhatást. A felvételt nyert szakkollégisták két-három ágyas, saját fürdőszobával ellátott szobákban lakhatnak. A kollégiumban tanulószoba, közösségi tér, konferenciaterem, konyha és az épülethez tartozó saját udvar várja a bentlakókat.

Tőtős Áron, a szakkollégium elnöke, mint elmondta: „az előttünk álló tanévben egy újra gondolt egyetemista programmal és számos újítással várjuk az érdeklődőket. Új előadók, trénerek fognak előadásokat és képzéseket tartani szakkollégistáinknak, valamint lehetőség nyílik mentorprogramunkba is bekapcsolódni. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a közös kirándulásokba, tanulmányutakba és az egyéb csapatépítő tevékenységekre, hisz a szakmai fejlődés mellett szeretnénk, ha szakkollégistáink egy összetartó és támogató magyar közösséget alkotnának. A másik jelentős újítás, hogy immáron saját épületben tudjuk programjainkat megtartani, és lakhatást is tudunk biztosítani amiért a Királyhágómelléki Református Egyháznak tartozunk hálával.

A tehetséggondozó programba és a kollégiumi bentlakásba a felvételi egy kétfordulós eljárás keretében történik, melynek során kiválasztják a szakkollégium jövendőbeli tagjait. Az első fordulóban egy jelentkezési űrlapot kell kitölteni, amelyhez önéletrajzot, motivációs levelet szükséges csatolni, amelyben a felvételizők megindokolják, hogy miért szeretnének a tehetséggondozó programba és a kollégiumi bentlakásba jelentkezni. Az ajánlás nem kötelező, de megléte előnyt jelent. A második fordulóba továbbjutó hallgatók egyszemélyes (indokolt esetben online) interjún fognak majd részt venni. A felvételi első fordulója július 18-tól augusztus 18-ig tart. A második fordulóra augusztus 21-23. között kerül sor, a végső eredményhirdetés pedig augusztus 24.

A jelentkezéssel kapcsolatos részleteket a Collegium Varadinum weboldalán, Facebookon és Instagramon olvashatják el az érdeklődők, a felmerülő kérdéseket pedig a collegiumvaradinum@gmail.com e-mail címre küldhetik.