Decemberben Köteles Dieter, nagyváradi vállalkozó előadásával folytatódott a péntek esti Varadinum Talks előadás-sorozat a Collegium Varadinum szervezésében. A havi rendszerességgel megrendezésre kerülő program minden alkalommal, olyan színvonalas előadókat mutat fel, akik saját szakterületeik legjobbjainak számítanak. 

Köteles Dieter már a nemzetközi business világában is megfordult már, így az est témája is a vállalkozásokról szólt, és arról, hogy milyen üzletembernek lenni napjainkban. Az expozé résztvevői ezáltal egy reális képet kaphattak az üzleti világ nyújtotta előnyökről és hátrányokról, buktatókról és lehetőségekről.

Előadónk a vállalkozás történetét egészen Galile Galilei itáliai természettudósíg vezette vissza, aki a csillagászatban szerzett felfedezéseivet előmozdította a tudomány és az emberiség fejlődését. Mint előadónk kifejtette ezzel csak az volt a baj, hogy egy rossz korban történt mindez.  Egy olyan világban, amikor az a szélesebb néptömegekre egyáltalán nem hatott és nem is érdekelt. Köteles szerint a  vállalkozás is ilyen. Annak mindig a miértje számít. Meglátásában arra kell törekedni vállalkozóként, hogyan lehet egy problémát megoldani. A kitartás pedig meghozza a sikert.

Történelmi visszatekintésében olyan korabeli vállalkozók pályáját ismertette, mint a Hernán Cortéz és James Cook kapitány. De elbeszélte a világ egyik legrégebbinek számító vállalkozását az ezeréves pekingi éttermet is, amely családi vállalkozásként üzemelt. Ezt követően saját vállalkozásairól, tapasztalatairól mesélt a jelenlévő népes hallgatóságnak. Szó esett a közbeszerzésekről, szimulációkról stb. Hangsúlyozta, hogy a jó vállalkozás nyitja, hogy ne az előállított “termék” hasznosuljon, ne legyen felesleges, lehetőség szerint az egyediségre, az újra kell törekedni. Köteles Dieter a nemzetközi üzleti világban szerzett tapasztalataiból merítkezve részletesen beszámolt arról is, hogy a különböző nemzetek tagjaival, milyen módon lehet és kell tárgyalni, hogyan lehet otthonosan mozogni az üzlet világában.


Az előadás végén, a vállalkozó azt üzente a hallgatóságnak, hogy mindig az akarattól, a hozzáállástól függ egy sor kérdés. Arra buzdította a résztvevőket, hogy találják meg a miértjüket. Mint elmondta: mindenkiben ott van az a szellemi kapacitás, amely a sikerhez vezet. Az eredmény viszont mindig attól függ, hogy mennyire akarja az illető. Mindig a célt kell meghatározni, amiért hajlandók harcolni. Az emberek mindig hibáznak, de talpra kell állni és küzdeni kell, mert ha valamit igazán akarunk akkor megtaláljuk, hogyan érjük azt el.

 

Hunyadi Renáta