A Collegium Varadinum szakkollégium 2024. május 24-én, pénteken második alkalommal szervezi meg az interdiszciplináris II. Varadinum Tudományos Diákköri Konferenciát (Varadinum TDK). Az értekezlet szerves részét képezi a szakkollégium tudományos életének, melynek célja a Nagyváradon tanuló egyetemi hallgatók tudományos előmenetelének támogatása és fellendítése. További célja a magas színvonalú tudományos igényű tevékenységekben való részvétel ösztönzése.

A jelentkezéseket előadás és poszter kategóriában várjuk. Jelentkezni mindkét szekcióba, illetve külön is lehet. Jelentkezési határidő: 2024. április 26. A dolgozat és/vagy poszter leadásának határideje: 2024. május 10.

Előadás kategória

Az előadás alapját képező dolgozatnak meg kell felelnie a jelen kiírásban meghatározott általános és formai követelményeknek.

Poszter kategória

A poszterszekcióba tudományterülettől függetlenül, olyan A1-s méretű, álló tájolású posztereket várunk, melyek az önálló kutatásra épülő tudományos kérdéskört mutatnak be, közérthető formában. Az előadók témájukat 5 percben bemutatják. A beérkezett pályamunkák nyomtatását a Collegium Varadinum önkéltségen vállalja, majd azokból kiállítást szervez, amelyet minden résztvevő megtekinthet majd. A poszternek meg kell felelnie a jelen kiírásban meghatározott általános és formai követelményeknek.

Ki jelentkezhet?

A konferenciára bármely olyan romániai, vagy külföldi felsőoktatási intézményben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező alap-, mester- és posztgraduális képzésben résztvevő egyetemi hallgató jelentkezését várjuk, aki önképzési céllal bármely szakterületen folytat tudományos tevékenységet, amelynek eredményeit színvonalas dolgozatba foglalja, azt egy bizottság előtt bemutatja. A konferenciára magyar nyelvű, önálló kutatásra épülő, tudományos igényű előadásokat várunk.

Miért jelentkezz?

A rendezvény lehetőséget kínál arra, hogy a hallgatók kutatásaikról rövid előadást tartsanak, amit a közönség előtt megvitatnak. A legjobbnak ítélt előadások – lektorált tanulmánykötetben, akkreditált könyvkiadó kiadásában – írásosformában fognak megjelenni.

A szakmai zsűri értékelése nyomán a hallgató átfogó képet kap a kutatása és a dolgozatának helyzetéről. De az ittszerzett tapasztalatok hasznosak az államvizsga-dolgozat megírásakor is. A résztvevő egyetemista megismerkedhet az akadémiai közösség elismert tagjaival, továbbá hozzájárul a kapcsolati háló bővítéséhez, ahogy a elsajátítását is elősegíti. A Varadinum TDK-n bemutatott dolgozatok szakmai tevékenységnek minősülnek, amelyek nemcsak jól mutatnak majd a szakmai önéletrajzban, de a különböző ösztöndíjak elnyerésében is előnyt jelentenek. A konferencián való részvétel nemcsak szakmai siker: a legjobbnak minősített dolgozatok szerzői értékes díjakban is részesülnek.

Hogyan jelentkezz?

Regisztrálni a jelentkezési űrlap kitöltésével, az előadó pontos adatainak megadásával, illetve az előadás és/vagy poszter minimum 500 és legfeljebb 2500 karakter hosszúságú absztraktjának a feltöltésével lehet, amelyet a konferencia programfüzetében is megjelentetünk. A jelentkezéshez témavezetői igazolást is szükséges csatolni.

A jelentkezés határideje: 2024. április 26 (péntek) 23:59.

Helyszín és a konferencia időpontja: 2024. május 24. Collegium Varadinum, Mihai Viteazul utca 3. sz., Nagyvárad, Bihar megye, Románia

A felmerülő problémákkal, kérdésekkel bátran keressettek minket az office@collegiumvaradinum.ro címen.