A napokban lezárult a nagyváradi Collegium Varadinum szakkollégium által szervezett vitakörre való jelentkezés. A tavalyi sikeres első alkalmak után idén tíz csapat jelentkezett a több „összecsapást” magába foglaló vitákra, ami rekordnak számít.

Erőss Ádám kommunikációs felelős lapunknak arról számolt be, hogy többek között a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumból, Szent László Római Katolikus Teológia Líceumból, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból, a Mihai Eminescu Főgimnáziumból, a Nagyváradi Művészeti Líceumból, valamint a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumból jelentkeztek csapatok. A Karl Popper-féle formátumot követő vitaklubba jelentkezőknek lehetőségük lesz kipróbálni magukat éles vitahelyzetekben, és összemérni tudásukat más Bihar megyei középiskolás diákokkal. A vitaalkalmak előtt ugyanakkor a fiatalok egy képzéssorozaton is részt vesznek majd, ahol a vitázás alapjairól, különböző érveléstechnikákról és a nyilvános beszéd fortélyairól tanulhatnak majd interaktív módon – magyarázta.

„Fontosnak tartjuk, hogy ne csak vitázni tanuljanak meg a résztvevők, hanem például logikusan gondolkodni, helyesen érvelni és hallgatóság előtt nyilvánosan, koherensen beszélni és felszólalni is. Ezért is szerveztük meg a vitaalkalmak mellett a fent említett felkészítőket, ahol fejleszthetik magukat és új, hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak a vitázók, amit később a vitaalkalmak során gyakorlatba is ültethetnek, és profitálhatnak belőle plusz tudásként” – nyilatkozta Erőss Ádám. A diákok vitaalkalmakra való felkészítése és képzése Jakab Gábor tanár és Domján Katalin tanárnő szakmai vezetése mellett valósul meg. A területi vitaalkalmak végső győztesének pedig lehetősége nyílik majd arra, hogy képviselje megyéjét a II. MIÉRT Erdélyi Perpatvar országos vitaversenyén, melynek főnyereménye egy brüsszeli tanulmányút.

Tehetséggondozó program

Szintén a Collegium Varadinum szakkollégiummal kapcsolatos hír, hogy az általa meghirdetett egyetemista programra való jelentkezés határideje hamarosan lejár. Erőss Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy felvételizni a tehetséggondozó programba egészen november 10-e éjfélig lehet, amely egy jelentkezési űrlap kitöltéséből, egy magyar nyelvű önéletrajz és motivációs levél feltöltéséből áll. A második fordulóba felvételt nyert diákok pedig egy interjún vesznek részt, melynek célja a jelentkezők megismerése és motivációjuk felmérése. Az egyetemista programban résztvevő diákoknak lehetőségük nyílik területükön fejlődni az ingyenes szakmai előadásokon és képzéshétvégéken, részt vehetnek a szakkollégium ösztöndíjprogramjában, ahol havonta folyósítandó szabadfelhasználású ösztöndíjban részesítik a szakkollégistákat. „Mindenkit arra biztatunk, hogy jelentkezzen, és ne hagyja ki ezt a remek lehetőséget arra, hogy szakmailag fejlődjön és a tanulmányai mellett egy kis pluszt szerezzen, amely később még nagy hasznára lehet” – fogalmazott. Jelentkezni a szakkollégium weboldalán

(forrás: Erdon.ro)