Staharoczky Noémi, nagyváradi táplálkozási szakértő előadásával folytatódott a Varadinum Talks előadás-sorozat a Collegium Varadinum szervezésében. A havi rendszerességgel megrendezésre kerülő program minden alkalommal olyan színvonalas előadókat mutat fel, akik saját szakterületeik legjobbjainak számítanak.

Staharoczky Noémi 22 évesen változtatott életmódot. Ekkor realizálta azt, hogy milyen jelentése van annak, hogy “az vagy, amit megeszel”, így az est témája is az egészséges táplálkozásról szólt. A jelenlévők betekintést nyerhettek az egészséges életmód világába, illetve az előadó rámutatott azokra a rejtett ablakokra is, hogy miért előnyösebb egy drágább, de egészségesebb életvitelre váltani.

Előadónk egy egyszerű kérdéssel kezdte expozéját: mi változott elődeinkhez képest? Nem csak az életvitelünk, hanem a táplálkozási szokásaink, ételeink alapanyagai és adagjai is teljesen más, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Így érthető magyarázatot kapott mindenki arra nézve, hogy miért az amerikaiak, az angolok, és a magyarok vezetik az elhízási listát. Az előadáson résztvevők betekintést nyerhettek az alapélelmiszerek összetevőibe, vagyis abban, hogy az általunk megvásárolt ételek mit tartalmaznak. A hallgatók tippeket kaptak arra nézve, hogy amikor elmennek vásárolni, akkor mire figyeljenek oda. Kiderült, hogy az úgynevezett light joghurtok jobban hizlalnak, mint a rendes, natúr joghurtok, mivel a kukoricakeményítő hamarabb felszívódva a szervezetben megemeli a vércukorszintet.

A hallgatóság azt is megtudta, hogy a megvásárolt hústermékekkel a probléma már az állatok táplálásánál kezdődik. A különböző szteroidokkal, hormonokkal, antibiotikumokkal nevelt állatok révén a mi szervezetünkben is rengeteg betegséget okozhat, többek között rákot vagy akár különböző allergiához vezethet. Ezek mellett szójaizolátum is kerülhet a napi húsadagunkba, ami egy ipari szójaszármazék és sómegkötő hatása lehet. Azt is megtudhattuk, hogy nagyon sokszor húsragasztót (Trombint) használnak, hogy növeljék az eladott hús mennyiségét. A legszomorúbb az egészben, hogy ez sehol nincs feltüntetve, mert a gyártók nem kötelesek feltüntetni az összetevők alkotóelemeit. Noémi felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy a címke csak nem más mint marketing. E miatt van az, hogy a sok E betűt nem fogjuk megtalálni a csomagoláson, mivel az ízfokozókat és színezékeket tartalmazó alapanyagokat másként jelenítik meg a csomagolásokon.

Az italokkal is hasonló a helyzet: meghívottunk szerint ezek esetében is törekedjünk arra, hogy minél természetesebb formában próbáljuk az általunk kedvelt italokat fogyasztani. De akkor mit fogyasszunk, hogy az jó legyen? Előadónktól megtudtuk, hogy nagyszüleink menüsorát a mai modern étkezési szokásainkkal nem lehet kombinálni, mert abból nem sok jó sülhet ki. Tanácsai szerint próbáljuk meg ételeinket minél természetesebb hozzávalókból megalkotni. Törekedjünk a bio alapanyagok beszerzésére, és arra, hogy mi állítsuk elő ételeinket, mert így látjuk és tudjuk, hogy mit eszünk. Ez sajnos nem olcsó mulatság, de ha az egészségünkről van szó, akkor megéri azt a drágább hozzávalót megvenni ételünk elkészítéséhez.

Hunyadi Renáta