Az elmúlt hétvégén befejeződött, a tavalyi év őszén hagyományteremtő céllal indított, a nagyváradi egyetemistáknak szóló, tehetséggondozó programja a Collegium Varadinum szakkollégiumnak. Az utolsó hétvégén a hallgatók megtanulhatták többek között beosztani idejüket és pénzüket a különböző képzéseken keresztül, de azt is hogyan boldoguljanak az álhírek világában, illetve azt is, hogy mit is jelent napjainkban a fenntarthatóság.

Utolsó alkalmához érkezett a nagyváradi szakkollégium egyetemista programjának első évfolyama, melynek ezúttal is fő célja a programba jelentkezett tehetséges egyetemisták képzése és fejlesztése volt a különböző tréningek és előadásokon keresztül. A mostani hétvégének ezúttal is a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyháziközpont adott otthon.

A délután nyitó előadását Nagy Zsolt üzletember tartotta válságkezelés témában. Az előadó saját tapasztalatain és életén keresztül ismertette a hallgatókkal, hogy mit is jelent a válságkezelés életünkben. Az üzletember rendkívül érdekes és tartalmas életpályáján keresztül tanulhatták meg a jelenlévők, hogy hogyan kezeljék az életükben bekövetkező kritikus periódusokat, legyen az szakmai vagy épp magán jellegű.

A nap további részében Csala Dénes a Lancasteri Egyetem oktatója és adatvizuálizációs szakember csatlakozott be online és tartott egy érdekfeszítő és aktuális előadást a témában. Csala egy interaktív bemutató során mutatta be az adatvizualizáció érdekességét és fontosságát, hogy például egy-egy adatsorból rengeteg következtetést és megannyi információt lehet kinyerni. Itt példának a Székelydata közreműködésével készített medvetérkép és medveradar oldalát hozta fel, ami az évek során bebizonyította fontosságát és relevanciáját.

A szombati nap folyamán legelőször dr. Guld Ádám médiakutató és kommunikációs szakember, új könyvének apropóján, tartott előadást a sztárokról, celebekről és influencerekről. A médiaszakember aktuális témákon keresztül mutatta be például, hogy hogyan is alakult a társadalom ezen szeglete. Említést tett a nem régiben elhunyt Berki Krisztiánról és a körülötte kialakult celebségről vagy épp a régi idők sztárjairól és a feléjük tanúsított hozzáállásról is.

A második nap délutánján két tréningen vehettek részt a szakkollégisták, az elsőn dr. Bántó Norbert, az Országos Magyar Továbbképző Központ igazgatója, egy jelképes térképet/útmutatót adott át a jelenlévőknek, amely abban segítette őket, hogy hogyan tudnak anyagilag függetlenné válni, illetve hogyan osszák be okosan pénzüket, keresetüket. A második képzést az időmanagement témájában Kulcsár Péter tartotta, akitől a diákok megtanulhatták, hogyan osszák be okosan idejüket és mire figyeljenek oda vagy, ami a saját idejüket illeti. A tartalmas és intenzív nap után a kollégisták a múzeumok éjszakája program által adta lehetőségeket kihasználva egy városnéző túrával egybekötött múzeum körúton is résztvettek.

Az utolsó nap első előadója dr. Benedek István, a Babes Bolyai Tudományegyetem oktatója volt, aki „Hiszem, ha látom, avagy hogyan tájékozódjunk az álhírek világában?” című előadásával a fakenews jelenséggel ismertette meg a fiatalokat, majd egy „túlélőkészletet” is adott nekik, hogy hogyan boldoguljanak ebben a világban. Majd Székely-Farkas Tímea környezetvédelmi szakember a fenntarthatóságról tartott egy interaktív előadást, érintve különböző aktuális témákat, problematikákat és esetleges megoldásokat arra, hogy például csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat és mire figyeljünk oda.

Az ötödik képzéshétvégét zárva, végül Fugel Edina, az MCC Erdélyi szakmai programokért felelős igazgatója, tartott egy önéletrajzíró foglalkozást. Itt a szakkollégistáknak lehetőségük nyílt arra, hogy egy szakember segítségével nézzék át saját önéletrajzukat és az esetleges hibákat kijavítsák és finomítsák azt. Mindezek mellett a résztvevők különböző praktikákról, tippekről, trükkökről is tanulhattak a tekintetben, hogy mire figyeljenek oda, ha új önéletrajzot készítenek vagy épp állásra jelentkeznek.

Így, az ötödik képzéshétvégével zárult a nagyváradi Collegium Varadinum szakkollégium tehetséggondozó egyetemista program első évfolyama, viszont itt a tanévnek még nincs vége, mert júniusban, ünnepélyes keretek között, kerül sor a tanévzáróra és az oklevelek átadására.

Az egyetemista program ötödik képzéshétvégéjét és egyben az egész sorozatot a Bethlen Gábor és a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül, a Magyar Kormány főtámogatásával, a Communitas Alapítvány, a Pannon Proiect, a PanAgroTeh, a VILI Apartments, a Heus Media Service és a Sigmalux támogatásával valósult meg.