A Collegium Varadinum Tehetséggondozó szakkollégium Varadinum Talks előadás-sorozat novemberi meghívottja dr. Olosz Levente történész, a budapesti Erőszakkutató Intézet kutatója volt, aki Izrael és a Közel-Kelet konfliktusai témában tartott expozét.

Novemberben, dr. Olosz Levente előadásával folytatódott a szakkollégiumban immár hagyományosnak tekinthető előadás-sorozat. A Varadinum Talks rendezvényei havonta egyszer, péntek esténként kerülnek megrendezésre, és minden alkalommal, olyan színvonalas előadót hívnak meg a Collegium falai közé, akik saját szakterületeik legjobbjainak számítanak. 

Második meghívottja a Varadinum Talks sorozatnak, egy olyan előadó volt, aki Izrael és a Közel-Kelet konfliktusairól beszélt a résztvevőknek. A vendégek választ kaphattak kérdéseikre, illetve olyan fogalmakkal is megismerkedhettek, mint például a cionizmus, ami egy 19. századi zsidó nemzeti mozgalom és nagy szerepet játszik  konfliktusok kialakulásában.

Az előadásból az is kiderült, hogy megoldásként a mandátumrendszert próbálták bevezetni, ami annyit tesz, hogy önkormányzatiságot kaptak volna az ott élő népek. A terület zsidó irányítás alatt állt volna, de arab közreműködéssel. A jelenlévők olyan kevésbé ismert ismeretekkel gazdagodhattak a kialakult háborús helyzet hátteréről, mint például, hogy az izraeliek illegálisan kezdték menekíteni az európai zsidókat, amíg a britek meg nem akadályozták ezt. A zsidók elítélték emiatt az angolokat, és az elhatalmasodott konfliktus miatt, az ENSZ hatáskörébe került ez a probléma. A terület ennek következtében ketté lett osztva a zsidók és az arabok között, a zsidók kikiáltották az országukat, azonban a palesztinok nem fogadták el ezt az ajánlatot, és másnap megtámadták a zsidókat. Először Gamal Nasser mondta ki, hogy az arab embereknek egyesülniük kell, miután megdöntötte az egyiptomi király hatalmát. Majd a területen elhatalmasodott a háborúskodás. Ez a feszült viszony a mai napig is beárnyékolja a Közel-Kelet országait, azonban  közvélemény kutatások kimutatták azt a tényt, hogy sok palesztin nem szeretne háborúzni, csak egy stabil élethelyzetben és békében reménykednek. Azonban vallási és politikai szempontból megosztottak a vélemények. Az előadónk azt is elmondta, hogy nagyon sokan pozitívan állnak a jövőt illetően, sokan reménykednek, hogy hamarosan eljön a háború vége. 

Így dr. Olosz Levente előadásából kiderült, hogy a napjainkat is beárnyékoló Izrael és Közel-Kelet konfliktusa, nem a jelen korban tört ki, hanem hosszú és komoly múltra tekint vissza, évszázados gyökerekkel rendelkezik. 

Hunyadi Renáta