„Térképművek Trianon árnyékában – Magyarország néprajzi térképe (1918)” címmel jelent meg szakkollégiumunk első könyve Segyevy Dániel tollából. A kötet egy egyedülálló kartográfiai alkotást mutat be, amelyen keresztül végig követhetjük a magyarországi etnikai térképezés fénykorát, amely az első világháború után csúcsosodott ki.

A könyv kitartó, éveken át végzett kutatómunka eredménye, melynek ötlete, ahogyan Tőtős Áron az ajánlóban fogalmaz, egy „Nagyváradon szervezett történelemtudományi doktorandusz konferencián került szóba először …”. A „tudományos-ismeretterjesztő stílusban megírt, térképekkel gazdagon illusztrált kötet a szűkebb értelemben vett szakmai publikum mellett a magyar tágabban vett és Közép-európai kartográfia története iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönség figyelmére is igényt tarthat.”

A kötet a Magyar Földrajzi Társaság által a Trianoni békeszerződést megelőző béketárgyalásokra készített, 1:200 000 méretarányú etnikai térkép számos részletét is tartalmazza. A szerző arra is gondolt a könyvben, hogy „dekódolja” a térképeket, tájékozódási pontokat biztosítva ezzel az olvasónak, ezáltal könnyebben megismerhetővé válnak az etnikai térképészetben alkalmazott gyakorlatok.”

A kötet a Collegium Varadinum és az Iskola Alapítvány közös gondozásában jelent meg.