Immár második alkalommal szervezett előadásokat és foglalkozásokat egyetemista programjának keretein belül különböző témákban a Collegium Varadinum szakkollégium. Meghívottjai ezúttal is Erdély elismert oktatói, vállalkozói szakemberei voltak, akik egy teljes hétvégén keresztül képezték a fiatalokat.

A kémeri dombok között található Kemsilvanum panzióbankerült megrendezésre tehetséggondozó programunk újabb képzéssorozata, amelynek témái között a kapcsolatépítés fontossága, a selfbranding vagy épp a mesterséges intelligencia kérdésköre szerepelt. A megnyitón a résztvevőket Kémer polgármestere Szabó Levente és Szoboszlai Attila vállalkozó, a Kémer alapítvány elnöke köszöntötte. Mind a két felszólaló köszöntőjében kiemelte, hogy mennyire örülnek, hogy vendégül láthatják a fiatalokat és magát a kezdeményezést. A megnyitót Tőtős Áron, a Collegium Varadinum elnöke zárta, aki beszédében kiemelte, hogy a szakkollégium célja hogy támogassa a partiumi régióban élő és tanuló fiatalokat, ezért olyan képességek és készségek fejlesztésére törekszenek, amit az egyetemen nem, vagy nem a kellő részletességgel oktatnak.

A délután első előadója Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője volt, előadásának témája a networking, mely során a kapcsolatiháló építésének fontosságáról beszélt. A másfél órás előadás során a képviselő kiemelte, hogy egy-egy jól felépített kapcsolatiháló rendkívül hasznos lehet az egyének számára, mint ahogyan fogalmazott „a networking manapság már elengedhetetlen kelléke a mai modern munkavégzésnek”. Mondandójában kiemelte, hogy egy jól felépített kapcsolati hálót nem elég csak kialakítani, hanem azzal törődni is kell, „időt és energiát kell bele fektetni.” A jelenlévők figyelmét Szabó Ödön arra is felhívta, hogy fontos, hogy „türelmesek legyünk a kapcsolatok kiépítésével szemben, mivel egy jó kapcsolat a türelmes munka eredménye, ne úgy tekintsünk rá, mint egy szívességre.”

A pénteki nap második előadója Butka Gergő, kulturális szervező volt, aki a self branding világába vezette be a résztvevőket. Az átfogó bemutatóban Butka Gergő úgy fogalmazott, hogy az ember személyes márkája tulajdonképpen ahogyan jelenünk meg élőben, hogyan jelenünk meg a közösségi média felületein, hogyan beszélnek rólunk és a mit tudunk felmutatni halmazok metszete. Egy hiteles énmárka felépítésénél például rendkívül fontos, hogy például odafigyeljünk arra milyen képek és videók jelennek meg rólunk a social mediaban vagy épp milyen az öltözetünk, megjelenésünk vagy hogyan szólalunk fel egy nyilvános közegben. De mindezek mellett rendelkeznünk kell különböző alap skillekkel is, hisz ezek elősegítik a hiteles énmárka felépítését vagy épp „szinten tartását”, ilyen a magasszintű helyesírás vagy alapvető etikett szabályok ismerete, de az előadó kitért még számítógépes és internetfelhasználói tudásra is, ami véleménye szerint mai világban, főleg, ha énmárka építésről van szó elengedhetetlen tulajdonságok. Előadása során Butka Gergő pár tippet és trükköt is megosztott a szakkollégistákkal, amivel megkönnyíthetik az énmárkájuk felépítésének folyamatát.

A napot egy borkóstolóval zárták a résztvevők, ahol lehetőségük nyílt megismerkedni a régió jellegzetes boraival és betekinthettek a bor készítés rejtelmeibe is. Végül egy borkóstoló keretein belül meg is kóstolhatták az előzetesen a borospincében megemlített italokat. – én ezt törölném, ha borkóstolóval zártuk a napot akkor még jó hogy meg is kóstoltuk.

Másnap a résztvevők dr. Magyari Sára, egyetemi docens, tréner vezényletével egy vezetőképző tréningen vehettek részt. Itt a szakkollégistáknak lehetőségük nyílt egy interaktív képzésen keresztül megismerkedni például azzal a kérdéskörrel, hogy milyen egy jó vezető, mik az ismérvei egy jó vezetőnek vagy hogyan váljon valakiből jó vezető. A különböző nem formális játékokon keresztül a „tanultakat” mozgásba is ültethették és egyből ki is próbálhatták azokat.

A szombati nap további részében Köteles Dieter vállalkozó tartott egy interaktív, saját tapasztalatokból építkező kötetlenebb előadást, hogy milyen is cégvezetőnek lenni, egy nagy céget irányítani. A vállalkozó a beszélgetés során kiemelt olyan sarokpontokat, amelyek szerinte elengedhetetlen „feltételek” ahhoz, hogy sikeres legyen egy egyén, mint vállalkozó. A szakkollégistáknak, mint ahogyan a többi előadás során is, itt is lehetőségük nyílt kérdezni az előadótól, aki készségesen áll rendelkezésükre és szívesen osztotta meg velük saját tudását és tapasztalatai. Mindezek mellett egy olyan ismerettel vértezte fel őket, amellyel véleményünk szerint csak egy vállalkozó tudja felvértezni a fiatalokat.

A szombati nap további részében a szórakozva tanulásé volt a főszerep, ugyanis Kovács Zsolt „Kozsó” kvízmester irányításával a szakkollégisták részt vehettek egy „Hősök” elnevezésű kvízesten vehettek részt. Az est folyamán a különböző kérdések által lehetőség nyílt például megtudni Rambo keresztnevét vagy épp felsorolni a 1848-as forradalmárok tizenkét pontját.

A képzéshétvége utolsó napján dr. Seer László a BBTE oktatója tartott egy rendkívül tartalmas és aktuális témában előadást, melynek központjában a mesterséges intelligencia állt. Olyan kérdésekre kaphattunk választ, hogy például milyen mesterséges intelligenciákat különböztethetünk meg vagy hogy épp mennyire sci-fi és mennyire valóságos az amiket a filmekben láthatunk a témával kapcsolatban.

Végül, zárásképp, a szakkollégisták egy csapatépítő játékon vehettek részt, ahol lehetőségük nyílt az egymás közötti kommunikáció fejlesztésére, a csapat. A nem formális foglalkozáson keresztül megtanulhattak még jobban együttműködni és együtt dolgozni, mint csapat és mint egyén is.

A képzéshétvége a Bethlen Gábor és Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül a Magyar Kormány főtámogatásával, a Communitas Alapítvány, a Pannon Proiect, a PanAgroTeh, a VILI Apartments, és a Heus Media Service, támogatásával valósult meg.