Az elmúlt szombaton már a második alkalommal és modullal jelentkezett a Bihar megyei Közéleti Akadémia. Az előadássorozat soron következő témája most egy sokkal aktuálisabb és a fiatalabb generációt, bár nem csak, érzékenyebben érintő témakör volt, mégpedig a környezetvédelem és a tágabb értelemben vett környezettudatosság volt. A szombati program teljes címe pedig a „Zöldebb és fenntarthatóbb: nemcsak trendi, de hasznos is” volt.

A szombati napot dr. Bántó Norbert, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) igazgatója nyitotta meg, előadásának címe „(Öko)turizmus Bihar megyében” volt. A rövid bemutatkozó és ismertető során Bántó Norbert elmesélte, hogy hogy került odáig, hogy a TDM munkáját igazgassa és mivel is foglalkozik az ő általa igazgatott entitás. Előadásában kitért arra, hogy Bihar megyében például milyen lehetőségek rejlenek és ez még sincs eléggé kihasználva és reklámozva. Szerinte az ember hamarabb megy el külföldre kirándulni, túrázni, mint például a Királyerdőre raftingolni vagy megnézni Románia egyedüli barlanghálózatát. Mint ahogyan a szakértő fogalmazott, Bihar megye az ökoturizmus paradicsoma lehetne, de mind hiába, ha például nincsenek ezek az adottságok kihasználva. Itt megemlítette például a cséffai Natúr parkot, amely Nyugat Románia deltája is lehetne, ha akarnák és lenne rá hajlandóság az illetékes személyek részéről. A jó és rossz példák között dr. Bántó Norbert megemlítette még a Glavoj rét helyzetét is, ahol, egy jogi kiskaput és törvények ütközését kihasználva az emberek a Pádis fennsík és természeti park közepén a Glavoj réten piknikeznek és tulajdonképpen szennyezik a szigorúan védett természeti területet, az illegális kereskedelmi tevékenységek mellett. Mint ahogyan fogalmazott, mivel még nincs rá megoldás az emberek menni fognak, mivel ingyen van és hát nem is kell több az embereknek, csak így ez nem ökoturizmus, hanem ökokatasztrófa. Az előadása végén reményét fejezte ki, hogy hamarosan találnak rá megoldást fentről és hogy ő és csapata folytathatja az elkezdett munkát, mivel bőven van még mit csinálni.

A soron következő előadó Székely Farkas Tímea környezetgazdász volt, aki elmagyarázta elsősorban, hogy mit is csinál egy környezetgazdász és miért is lett ő közgazdász. A roppant hasznos és érdekes előadása során mindezek mellett a fiataloknak olyan technikákat mutatott be amelyet ők is alkalmazni tudnak vagy épp a már alkalmazott technikákat miért is használják rosszul. Az interaktívabb előadás során a fiatalok nagy érdeklődéssel faggatták az előadót a különböző helyes módszerekről, amelyeket ők is meg tudnak honosítani otthon vagy épp a közvetlen környezetükben. Előadásában Székely Farkas Tímea felhívta a figyelmét a hallgatóságnak arra, hogy bár még nem késő lépni és tenni a klímaváltozás ellen, már nagy hátrányban vagyunk és ha így folytatjuk, nem lesz lehetőségünk könnyíteni a természet dolgán.

A környezetgazdász előadása után, Horváth Béla, vagy ahogyan többen is ismerik Bici, Szalacs község polgármester tartott egy előadást arról, hogy a községében hogyan is vezette be a szelektív hulladékgyűjtést. Mint ahogy mondta, egy olaszországi tanulmányút során született meg benne az ötlet, hogy mi lenne, ha az ott látott módszert nála otthon is meghonosítaná. Mint fogalmazott először nem volt könnyű dolga és sokan azt mondták neki, hogy próbálkozása kudarcba fog fulladni. Viszont az idő és a kitartás őt igazolta és Szalacs község azóta is szelektíven gyűjti a szemetet. Jó látni a fejlődést, hogy honnan hova fejlődött a falu és már olyan híres lett a község, hogy hírük bejárta az egész országot, sőt még a határon túlra is eljutott a hír, hogy Szalacs községében milyen hatásos az öt frakciós hulladékgyűjtés. Mint fogalmazott a kellő türelem, elhivatottság és a következetes felelősségre vonás büntetések formájában elősegítheti, hogy az emberek alkalmazkodjanak a szelektív hulladékgyűjtés módszeréhez.

Végül pedig Pásztai Zoltán Attila zárta a második modul előadásával, melynek címe „Környezetbarát technológiák az újrahasznosításban”. Pásztai az ECO Bihor igazgatója, amely a Várad melletti ökológiai hulladéklerakót igazgatja. Előadásában Pásztai bemutatta a hallgatóságnak a különböző újrahasznosítási technológiákat a világból. Mint ahogyan fogalmazott, minden csak elhivatottság és az ellenőrzés kérdése és idővel az emberekben is kialakulna az, hogy szelektíven és helyesen gyűjtsék a szemetet. Véleménye szerint, Nagyváradon is be lehetne vezetni különböző, sokkal hatásosabb megoldásokat a szelektív hulladékgyűjtésre, akár például a szalacsi megoldást is, viszont a mostani két frakciós hulladékgyűjtés, ami Nagyváradon történik, csak halottnak a csók. Bár vannak dícsérendő példák Nagyváradon is még mindig van hova fejlődni bőven.