Péntek este vette kezdetét újra, az idei tanévben először, a Varadinum Talks, a Collegium Varadinum Tehetséggondozó szakkollégiumának előadás-sorozata, melynek első meghívottja, Borsi Balázs, a Maszol hírportál főszerkesztője volt. Az előadások havonta egyszer, péntek esténként kerülnek megrendezésre, és minden alkalomra, olyan színvonalas előadót hívnak meg a Collegium falai közé, akik saját szakterületeik legjobbjainak számítanak. 

Az első meghívottja a Varadinum Talks sorozatnak, Borsi Balázs volt, akitől megtudhatta a hallgatóság, hogy mi is kell egy jó cikk megírásához, melyek azok a szempontok, amiket ilyenkor követnek, mennyire fontos a hitelesség ebben a szakmában, és milyen hatalmas a felelősség. Betekintést nyerhettek a jelenlévők abba is, hogy milyen egy újságíró élete, hiszen a váratlan események gyakran újraformálhatják, keresztül húzhatják a már betervezett programot. 

Ezt követően a hallgatóság kérdéseket tehetett fel a hírportál főszerkesztőjének, aki sok tapasztalatot tudva maga mögött, az egy híján 20 éves újságírói pályája során, számos vicces, vagy akár komoly történetet, személyes tapasztalatokat osztott meg a jelenlévőkkel. A hallgatóság azt is megtudhatta, hogy melyek azok a cikkek, témák, amelyekre a legtöbben, vagy legkevesebben kattintanak, illetve melyik az a cikk, amit semmilyen hír, vagy publikáció nem tud túlszárnyalni a nézettségi számok alapján. 

A főszerkesztő arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy mindig több forrást vizsgáljanak meg mielőtt elhinnének bármit is, legyenek őszinték, merjenek spontánnak lenni és bátrak, mert mindenkit ér negatív kritika. Illetve arra kérte a diákokat, hogy olyan szakterületet válasszanak, amit szeretnek, mert onnantól kezdve az nem lesz munka számukra. 

Az első előadás egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssel végződött, ahol az érdeklődők néha komoly arccal, néha pedig hahotázva, könnyeiket törölve hallgatták az előadót.    

A Varadinum Talks következő eseménye november 17-én kerül megrendezésre, a Collegium Varadinum konferenciatermében (Mihai Viteazul utca, 3. sz.), 18:00 órától, ahol Olosz Levente, erdélyi történész, zsidótörténetett kutató szakember fog Izrael és Közel-Kelet konfliktusairól beszélni. A szervezők erre a rendezvényre is szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt. 

Hunyadi Renáta